Bij het renoveren van een woning is het belangrijk om de juiste keuzes te maken wat betreft de afwerking van de muren. Renovlies is een populaire optie en speelt een essentiële rol bij het creëren van een strak en naadloos oppervlak. Maar hoe dik moet renovlies eigenlijk zijn? Een vraag die vaak gesteld wordt, maar waar niet direct een eenduidig antwoord op te geven is. In dit artikel zullen we de verschillende factoren bespreken die invloed hebben op de keuze van de dikte van renovlies, en u helpen bij het maken van een weloverwogen beslissing.

Wat is renovliesbehang?

Renovliesbehang is een type behang dat wordt gebruikt als afwerking voor muren. Het is gemaakt van een combinatie van cellulose en textielvezels, en heeft een gladde en strakke uitstraling. Renovliesbehang wordt vaak gebruikt om oneffenheden en scheuren in muren te verbergen. Het kan worden toegepast op zowel nieuwbouwwoningen als bestaande woningen en is een populaire keuze voor zowel particulieren als professionals.

Eigenschappen van renovliesbehang

Renovliesbehang heeft verschillende eigenschappen die het een aantrekkelijke keuze maken voor wandafwerking. Ten eerste is het zeer sterk en duurzaam. Het is bestand tegen scheuren en beschadigingen, waardoor het een langdurige oplossing is voor muren. Daarnaast heeft renovliesbehang een brandvertragende werking, waardoor het een veilige keuze is voor gebruik in woningen. Het is ook geluiddempend, waardoor het de akoestiek van een ruimte kan verbeteren.

Daarnaast is renovliesbehang eenvoudig aan te brengen en te onderhouden. Het kan worden aangebracht op verschillende oppervlakken, zoals gipsplaat, beton en metselwerk. Het kan worden overgeschilderd in elke gewenste kleur, waardoor het geschikt is om aan te passen aan verschillende interieurstijlen. Renovliesbehang is ook gemakkelijk schoon te maken, waardoor het geschikt is voor ruimtes die veel worden gebruikt, zoals gangen en keukens.

Voordelen van renovliesbehang

Renovliesbehang biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere soorten behang. Ten eerste is het stootvast en bestand tegen krassen, waardoor het geschikt is voor ruimtes die intensief worden gebruikt. Het verbergt ook oneffenheden en scheuren in muren, waardoor het een ideale keuze is voor het renoveren van oudere woningen. Daarnaast is renovliesbehang gemakkelijk te verven, waardoor het eenvoudig kan worden aangepast aan elke gewenste kleur en interieurstijl.

Een ander voordeel van renovliesbehang is de eenvoudige verwijdering. Als u eenmaal besluit om het behang te verwijderen, kunt u eenvoudig een hoekje losmaken en het behang van de muur trekken. Dit maakt het een ideale optie voor huurwoningen of voor mensen die regelmatig van interieur willen veranderen.

Verschillende diktes van renovliesbehang

Er zijn verschillende diktes van renovliesbehang beschikbaar, variërend van 120 gram tot 200 gram. De dikte van het behang heeft invloed op de duurzaamheid en de uitstraling van het eindresultaat.

Dikte van 120 grams renovliesbehang

Renovliesbehang met een dikte van 120 gram is de dunste optie. Dit behang is geschikt voor het verbergen van lichte oneffenheden en kleine scheurtjes in muren. Het biedt een redelijke bescherming tegen beschadiging en is gemakkelijk aan te brengen. Het resultaat is een gladde en strakke afwerking, maar het biedt minder bescherming dan dikkere varianten.

Dikte van 150 grams renovliesbehang

Renovliesbehang met een dikte van 150 gram is een populaire keuze voor normaal gebruik. Het biedt een goede bescherming tegen beschadigingen en is geschikt voor het verbergen van middelgrote oneffenheden en scheuren. Dit behang biedt een duurzame en strakke afwerking en is geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatieprojecten.

Dikte van 200 grams renovliesbehang

Renovliesbehang met een dikte van 200 gram is de dikste en meest duurzame optie. Dit behang biedt maximale bescherming tegen beschadiging en is geschikt voor het verbergen van grotere oneffenheden en scheuren in muren. Het resultaat is een zeer strakke en professionele afwerking. Dit behang wordt vaak gebruikt in openbare ruimtes en commerciële gebouwen, waar extra bescherming noodzakelijk is.

Hoe dik moet renovlies zijn?

Hoe dik moet renovlies zijn voor mijn situatie?

Bij het kiezen van de juiste dikte van renovliesbehang is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren. Het doel is om scheuren en beschadigingen te voorkomen en een strakke afwerking te bereiken die past bij uw specifieke toepassing.

Voorkom scheuren en beschadigingen

Het is belangrijk om renovliesbehang te kiezen met voldoende dikte om scheuren en beschadigingen te voorkomen. Als u bijvoorbeeld muren heeft met veel oneffenheden en scheuren, kan het nodig zijn om een dikker behang te kiezen, zoals 200 gram. Dit biedt extra bescherming en zorgt ervoor dat de oneffenheden niet zichtbaar zijn na het aanbrengen van het behang.

De juiste dikte voor verschillende oppervlakken

Het is ook belangrijk om rekening te houden met het oppervlak waarop het renovliesbehang wordt aangebracht. Voor gladde oppervlakken, zoals beton of gipsplaat, kan een dunner behang van 120 gram voldoende zijn. Voor ruwere oppervlakken, zoals oud stucwerk, kan een dikker behang van 150 gram of 200 gram nodig zijn om een strakke afwerking te bereiken.

Advies van een professional

Als u twijfelt over de juiste dikte van renovliesbehang voor uw situatie, is het altijd raadzaam om advies in te winnen bij een professionele schilder of behanger. Zij hebben ervaring en expertise op dit gebied en kunnen u helpen bij het maken van de juiste keuze.

De geschikte dikte voor renovlies in verschillende ruimtes

De geschikte dikte van renovliesbehang kan ook afhangen van de specifieke ruimte waarin het behang wordt aangebracht. Hier zijn enkele richtlijnen voor de dikte van het behang in verschillende ruimtes:

Woonkamer en slaapkamer

Voor woonkamers en slaapkamers waar niet veel risico op beschadiging is, kan renovliesbehang van 150 gram voldoende zijn. Dit biedt een goede bescherming tegen lichte beschadigingen en zorgt voor een strakke afwerking.

Keuken en badkamer

In keukens en badkamers is het belangrijk om te kiezen voor een dikker behang, zoals 200 gram. Deze ruimtes zijn vaak vochtig en kunnen gevoelig zijn voor beschadigingen. Een dikker behang biedt extra bescherming en voorkomt dat vocht de muren beschadigt.

Gang en trappenhuis

Voor gangen en trappenhuizen, waar veel verkeer en kans op beschadiging is, wordt aanbevolen om renovliesbehang van 200 gram te gebruiken. Dit biedt maximale bescherming tegen beschadiging door bijvoorbeeld stoten of krassen.

Renovliesbehang aanbrengen met de juiste dikte

Het aanbrengen van renovliesbehang met de juiste dikte vereist enige voorbereiding en zorgvuldigheid. Hier zijn de stappen die u moet volgen om een professioneel resultaat te bereiken:

Voorbereiding van de ondergrond

Voordat u het renovliesbehang aanbrengt, is het belangrijk om de ondergrond goed voor te bereiden. Dit omvat het verwijderen van eventueel oud behang, het vullen van scheuren en gaten in de muren en het gladmaken van eventuele oneffenheden. Zorg ervoor dat de ondergrond volledig droog en schoon is voordat u begint met het aanbrengen van het behang.

Het aanbrengen van het renovliesbehang

Breng de lijm aan op de muur met behulp van een roller of een kwast. Zorg ervoor dat u gelijkmatig en voldoende lijm aanbrengt om een goede hechting te garanderen. Breng vervolgens het renovliesbehang aan op de muur en druk het voorzichtig glad met een behangspatel om eventuele luchtbellen te verwijderen. Herhaal deze stappen voor elke strook behang totdat de hele muur is bedekt.

Afwerking en schilderen

Nadat het renovliesbehang is aangebracht, is het belangrijk om de naden en hoeken netjes af te werken. Dit kan worden gedaan met behulp van een speciale renovliesafdichtpasta. Breng de pasta aan over de naden en hoeken en strijk deze glad met een plamuurmes. Laat de pasta volledig drogen en schuur eventuele onregelmatigheden weg. Hierna kunt u het behang schilderen in de gewenste kleur voor een strakke en professionele afwerking.

Verschillen tussen renovliesbehang en andere soorten behang

Renovliesbehang heeft verschillende verschillen ten opzichte van andere soorten behang, zoals papierbehang, vinylbehang, glasvezelbehang en vliesbehang. Hier zijn enkele belangrijke verschillen om te overwegen:

Papierbehang en vinylbehang

Papierbehang en vinylbehang zijn dunner en hebben over het algemeen minder bescherming tegen beschadiging. Ze kunnen gemakkelijker scheuren of schade oplopen. Renovliesbehang is dikker en biedt een betere bescherming, waardoor het een duurzamere optie is.

Glasvezelbehang en vliesbehang

Glasvezelbehang en vliesbehang zijn vergelijkbaar met renovliesbehang omdat ze sterker en duurzamer zijn dan papierbehang of vinylbehang. Het verschil zit in de samenstelling van het behang. Renovliesbehang is gemaakt van cellulose en textielvezels, terwijl glasvezelbehang is gemaakt van fijne glasvezels en vliesbehang is gemaakt van cellulosevezels. Renovliesbehang biedt een gladdere afwerking en is eenvoudiger aan te brengen en te verwijderen dan glasvezelbehang.

De prijs van renovliesbehang per gram

De prijs van renovliesbehang varieert afhankelijk van de dikte van het behang. Over het algemeen geldt dat hoe dikker het behang, hoe duurder het zal zijn. Hier zijn enkele richtlijnen voor de prijs van renovliesbehang per gram:

Kosten per vierkante meter

De kosten van renovliesbehang variëren meestal tussen de €10 en €20 per vierkante meter, afhankelijk van de dikte van het behang en de leverancier. Dunner behang van 120 gram kan goedkoper zijn, terwijl dikker behang van 200 gram duurder kan zijn.

Budget overwegingen

Bij het kiezen van renovliesbehang is het belangrijk om rekening te houden met uw budget. Dunner behang kan een goedkopere optie zijn, maar het biedt mogelijk minder bescherming en duurzaamheid. Het is belangrijk om de kosten af te wegen tegen de kwaliteit en het beoogde resultaat om de juiste keuze te maken.

Renovliesbehang verwijderen

Het verwijderen van renovliesbehang kan relatief eenvoudig zijn, vooral als het behang correct is aangebracht en als de ondergrond goed voorbereid is. Hier zijn de stappen die u moet volgen om renovliesbehang te verwijderen:

Dikte van het behang bij het verwijderen

De dikte van het renovliesbehang kan van invloed zijn op het verwijderingsproces. Dunner behang van 120 gram kan gemakkelijker loskomen van de muur, terwijl dikker behang van 200 gram mogelijk meer inspanning vereist om te verwijderen.

Stappen voor het verwijderen

Om renovliesbehang te verwijderen, begint u met het losmaken van een hoekje van het behang met behulp van een plamuurmes of een behangafstomer. Trek vervolgens voorzichtig aan het behang om het van de muur te verwijderen. Als het behang moeilijk loskomt, kunt u een behangafstomer gebruiken om de lijm op te warmen en het behang gemakkelijker los te maken. Zorg ervoor dat u langzaam en voorzichtig te werk gaat om schade aan de muur te voorkomen.

Hoe dik moet renovlies zijn?

Conclusie

Renovliesbehang is een duurzame en veelzijdige keuze voor wandafwerking. Het biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere soorten behang, zoals zijn stootvaste eigenschappen en de mogelijkheid om oneffenheden en scheuren in muren te verbergen. Bij het kiezen van de juiste dikte van renovliesbehang is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke situatie en de gewenste uitstraling. Het aanbrengen van het behang vereist zorgvuldige voorbereiding en aandacht voor detail, maar kan resulteren in een strakke en professionele afwerking. Het verwijderen van renovliesbehang kan relatief eenvoudig zijn, vooral als het behang correct is aangebracht en als de ondergrond goed is voorbereid. Kortom, renovliesbehang is een uitstekende keuze voor zowel particulieren als professionals die op zoek zijn naar een duurzame en strakke wandafwerking.