Wanneer je ervoor kiest om je muren te renoveren met renovlies, vraag je je waarschijnlijk af hoe glad je muur moet zijn om dit proces succesvol te laten verlopen. Gelukkig biedt Floorplaza een aantal behangopties aan, waaronder renovlies behang, glasvezelbehang en vliesbehang, die kunnen helpen om imperfecties in de muur te verbergen. Het is echter essentieel om te weten welke mate van gladheid vereist is voor een optimaal resultaat. In dit artikel verkennen we dit onderwerp en geven we je een duidelijk inzicht in hoe glad je muur moet zijn voor het aanbrengen van renovlies.

Voorbereiding van de muur

Verwijderen van oud behang

Voordat je begint met het aanbrengen van renovlies behang, is het belangrijk om eerst eventueel oud behang te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat het nieuwe behang goed hecht en een glad oppervlak vormt. Gebruik hiervoor een behangafstomer of behangafweekmiddel om het behang eenvoudig van de muur te kunnen verwijderen.

Reparatie van gaten en scheuren

Controleer de muur op eventuele gaten en scheuren. Deze moeten gerepareerd worden voordat het renovlies behang aangebracht kan worden. Gebruik hiervoor een geschikte muurvuller en vul de gaten en scheuren op. Zorg ervoor dat de muur na het vullen glad en egaal is.

Schoonmaken en ontvetten van de muur

Voordat je begint met het aanbrengen van het renovlies behang, is het belangrijk om de muur grondig schoon te maken en te ontvetten. Verwijder stof, vuil en vetresten van de muur met behulp van een zachte borstel en een mild reinigingsmiddel. Dit zorgt ervoor dat het behang goed kan hechten en een mooi resultaat geeft.

Voorbehandeling van de muur

Primer aanbrengen

Na het schoonmaken en ontvetten van de muur is het belangrijk om een primer aan te brengen. Een primer zorgt ervoor dat het renovlies behang beter hecht en helpt om de muur gelijkmatig te absorberen. Breng de primer gelijkmatig aan met een roller en laat deze volledig drogen voordat je verder gaat met het aanbrengen van het behang.

Egaliseren van de muur

Om een mooi en strak resultaat te krijgen bij het aanbrengen van renovlies behang, is het soms nodig om de muur te egaliseren. Dit betekent dat oneffenheden en kleine hoogteverschillen worden weggewerkt, zodat de muur volledig vlak is. Gebruik hiervoor een egaliseerpasta en een plamuurmes om de muur gelijkmatig te egaliseren. Laat de egalisatiepasta goed drogen voordat je verder gaat met het aanbrengen van het behang.

Schilderklaar maken van de muur

Schuren van de muur

Om een goede hechting van het renovlies behang te garanderen, is het belangrijk om de muur licht op te schuren. Gebruik hiervoor fijn schuurpapier en schuur de muur gelijkmatig totdat deze glad aanvoelt. Zorg ervoor dat alle losse delen en oneffenheden zijn verwijderd voordat je verder gaat.

Stofvrij maken van de muur

Voordat je begint met het aanbrengen van het renovlies behang, is het belangrijk om de muur volledig stofvrij te maken. Gebruik hiervoor een zachte borstel of een stofzuiger om alle stof- en schuurresten te verwijderen. Een schone muur zorgt voor een betere hechting van het behang en een mooi eindresultaat.

Voorwaarden voor renovlies behang

Vlakke muur zonder oneffenheden

Om het renovlies behang goed en strak aan te kunnen brengen, is het belangrijk dat de muur volledig vlak is en geen grote oneffenheden heeft. Oneffenheden kunnen door het behang heen zichtbaar zijn en leiden tot een minder mooi resultaat. Zorg er daarom voor dat de muur goed voorbereid is en alle gaten en scheuren gerepareerd zijn.

Geen loszittende delen

Voordat je renovlies behang aanbrengt, is het belangrijk om te controleren of er geen loszittende delen zijn op de muur. Denk hierbij aan losse stukken stucwerk, verf of behang. Deze delen moeten eerst vastgezet of verwijderd worden, zodat het behang goed kan hechten.

Goede hechting van de muur

Het renovlies behang hecht het beste op een muur met een goede hechting. Controleer daarom of de muur niet te glad is, bijvoorbeeld door een vettig oppervlak of resten van oude verflagen. Zorg ervoor dat eventuele verflagen goed zijn opgedroogd en dat de muur schoon en vetvrij is voordat je het behang aanbrengt.

Verschillen tussen renovlies en glasvezel behang

Materiaaleigenschappen

Renovlies behang en glasvezel behang hebben beide hun eigen materiaaleigenschappen. Renovlies behang bestaat uit een mix van cellulose en textielvezels en heeft een gladde en egale structuur. Glasvezel behang daarentegen is gemaakt van fijne glasvezels en heeft een grovere en meer vezelige structuur. Beide behangsoorten hebben een goede sterke basis, maar het uiterlijk verschilt enigszins.

Toepassingsgebieden

Renovlies behang wordt vaak gebruikt voor wandafwerking in nieuwbouw- of renovatieprojecten. Het is ideaal voor het verbergen van kleine oneffenheden en geeft wanden een strak en naadloos uiterlijk. Glasvezel behang wordt voornamelijk gebruikt in ruimtes met meer belasting, zoals gangen, trappenhuizen en openbare ruimtes. Door de stevigere structuur is glasvezel behang beter bestand tegen stoten en krassen.

Renovlies behang aanbrengen

Inspectie van de muur

Voordat je begint met het aanbrengen van het renovlies behang, is het belangrijk om de muur goed te inspecteren. Controleer of de muur volledig vlak is en er geen oneffenheden of beschadigingen zijn. Daarnaast is het belangrijk om te controleren of de muur schoon en droog is voordat je het behang aanbrengt.

Behanglijm aanbrengen

Breng behanglijm aan op de muur voordat je het renovlies behang aanbrengt. Gebruik hiervoor een geschikte behanglijm en volg de instructies van de fabrikant. Breng de lijm gelijkmatig aan op de muur met behulp van een roller. Zorg ervoor dat de lijm voldoende is aangebracht, maar niet te dik.

Aanbrengen van het behang

Plaats het renovlies behang op de muur en druk het voorzichtig aan. Werk van boven naar beneden en van links naar rechts, zodat het behang gelijkmatig wordt verdeeld. Gebruik een behangspatel of een zachte doek om eventuele luchtbellen en oneffenheden glad te strijken. Ga door totdat de hele muur bedekt is met het behang.

Hoe glad moet je muur zijn voor renovlies?

Afwerking van het renovlies behang

Schilderen van het behang

Na het aanbrengen van het renovlies behang kan het overschilderd worden in de gewenste kleur. Gebruik hiervoor een geschikte muurverf en breng deze gelijkmatig aan met een roller. Zorg ervoor dat de verf goed wordt opgenomen in het behang en geen strepen of vlekken achterlaat. Laat de verf drogen volgens de instructies van de fabrikant.

Schoonmaken van eventuele lijmresten

Na het schilderen van het renovlies behang is het belangrijk om eventuele lijmresten te verwijderen. Gebruik een vochtige doek of een mild reinigingsmiddel om de lijmresten voorzichtig weg te vegen. Zorg ervoor dat het behang niet beschadigd raakt tijdens het schoonmaken. Laat de muur volledig drogen voordat je het eindresultaat beoordeelt.

Voordelen van renovlies behang

Verbergt kleine muuroneffenheden

Een van de grootste voordelen van renovlies behang is dat het kleine muuroneffenheden kan verbergen. Dankzij de egale structuur van het behang worden kleine gaten, scheuren en andere oneffenheden op de muur gemaskeerd. Dit zorgt voor een strak en naadloos resultaat.

Stevige en duurzame wandafwerking

Renovlies behang is niet alleen decoratief, maar ook stevig en duurzaam. Het behang vormt een sterke basis voor de muur en biedt bescherming tegen stoten en krassen. Hierdoor blijft de wandafwerking langer mooi en is het beter bestand tegen dagelijkse slijtage.

Makkelijk overschilderbaar

Een ander voordeel van renovlies behang is dat het makkelijk overschilderbaar is. Als je de kleur van de wand wilt veranderen, kun je het behang eenvoudig overschilderen met een geschikte muurverf. Dit biedt flexibiliteit en de mogelijkheid om de muur aan te passen aan je persoonlijke smaak en interieur.

Beperkingen van renovlies behang

Kan grote muuroneffenheden niet verbergen

Hoewel renovlies behang kleine muuroneffenheden kan verbergen, is het belangrijk om te weten dat het geen oplossing biedt voor grote oneffenheden. Als de muur grote gaten, scheuren of andere beschadigingen heeft, is het beter om deze eerst te repareren voordat je het behang aanbrengt. Anders kunnen deze grote oneffenheden zichtbaar blijven door het behang heen.

Niet geschikt voor vochtige ruimtes

Een beperking van renovlies behang is dat het niet geschikt is voor vochtige ruimtes, zoals badkamers of keukens. Het behang heeft geen vochtbestendige eigenschappen en kan beschadigd raken door vocht en condens. In deze ruimtes is het beter om te kiezen voor een geschikte wandafwerking die bestand is tegen vocht.

Alternatieven voor renovlies behang

Stucwerk

Een alternatief voor renovlies behang is het laten stucen van de muur. Stucwerk zorgt voor een strak en naadloos resultaat en kan grote oneffenheden volledig wegwerken. Het geeft de muur een glad en egale afwerking en biedt de mogelijkheid om de muur in elke gewenste kleur te schilderen.

Glasvlies behang

Een andere optie is het gebruik van glasvlies behang. Glasvlies behang is vergelijkbaar met renovlies behang, maar heeft een wat grovere structuur dankzij de ingeweven glasvezels. Het biedt een goede basis voor de muur en is sterk en duurzaam. Glasvlies behang is verkrijgbaar in verschillende structuren en kan overschilderd worden.

Vliesbehang

Vliesbehang is ook een alternatief voor renovlies behang. Het bestaat uit een combinatie van cellulose en textielvezels en heeft een glad oppervlak. Vliesbehang is eenvoudig aan te brengen en te verwijderen en biedt een goede basis voor het schilderen van de muur. Het is verkrijgbaar in talloze designs en patronen, waardoor je eindeloos kunt variëren in je interieur.

In conclusie, het aanbrengen van renovlies behang vereist een goede voorbereiding, voorbehandeling en afwerking van de muur. Het behang biedt vele voordelen, zoals het verbergen van kleine muuroneffenheden, een stevige en duurzame wandafwerking, en de mogelijkheid om het eenvoudig overschilderen. Echter, het heeft ook beperkingen, zoals het niet kunnen verbergen van grote muuroneffenheden en de beperkte geschiktheid voor vochtige ruimtes. Gelukkig zijn er alternatieven beschikbaar, zoals stucwerk, glasvlies behang en vliesbehang, die aan specifieke behoeften kunnen voldoen. Kies de juiste wandafwerking op basis van je persoonlijke voorkeuren en de vereisten van de ruimte.