AdobeStock 56741741

Houten vloer renoveren?

Een goede houten vloer gaat decennia lang mee. Wilt u er lang van kunnen genieten? Dan is onderhoud essentieel. Wij geven u tips en tricks om uw houten vloer vakkundig op te knappen. Maar in enkele gevallen is een nieuwe vloer een betere optie. Bijvoorbeeld wanneer de vloer flink beschadigd is.

Uw houten vloer opknappen

Wanneer u de houten vloer normaal gebruikt heeft, is het nodig om eens in de 10 à 15 jaar de vloer een opknapbeurt te geven. Dit doet u door hem te schuren en te lakken. Met het schuren haalt u de oude laklaag van de vloer af. Werk de geschuurde vloer af met een nieuwe laklaag. De nieuwe laklaag bepaalt de uitstraling van de vloer. Hiermee kunt u zelf ook de kleur van de vloer beïnvloeden. Let op: dit geldt niet voor alle houten vloeren.

Uw vloer schuren

Wanneer u de houten vloer normaal gebruikt heeft, is het nodig om eens in de 10 à 15 jaar de vloer een opknapbeurt te geven. Maak eerst uw kamer leeg, dat maakt het vloeren schuren makkelijker. Zorg voor een goede schuurmachine die de klus aan kan. Onze tips voor het schuren van uw vloer:

  • Schuur gelijkmatig en steeds in dezelfde richting. Als het kan, schuur met de lengte van het hout mee.
  • Schuur niet heen en weer, maar haal de machine na elke baan van de vloer af. Dit voorkomt dat het apparaat zich in het hout kan vreten.
  • Na de eerste schuurbeurt is het vuil en de lakresten van de vloer af.
  • Tweede keer schuren heeft als doel om de vloer te egaliseren. Gebruik hiervoor een wat fijner schuurpapier.

Let wel op: geen houten vloer is hetzelfde. Houd rekening met de afkomst van het hout en de huidige afwerking. De ene vloer kan meer hebben dan de andere vloer. Bij de een schuur je makkelijk alle beschadigingen weg, terwijl het bij de ander alleen mogelijk is om de laklaag eraf te schuren. Wees voorzichtig met schuren.

Houd ook rekening met groeven en plinten: deze mag u niet vergeten. Ook deze moeten geschuurd en gelakt worden in de kleur naar wens. Het opknappen van uw vloer is een precisiewerk, waar onze specialisten jarenlange ervaring mee hebben. Vindt u het toch te spannend om uw vloer zelf te schuren? Wij maken graag voor u een offerte op maat!

Uw vloer lakken

Na het schuren, kunt u uw vloer voorzien van een nieuwe laklaag. Maak allereerst de vloer goed schoon en stofvrij door te stofzuigen en te dweilen. Houd rekening mee dat de vloer meerdere laklagen nodig heeft totdat de gewenste kleur zichtbaar wordt. En laat de vloer na elke laag 24 uur drogen. Wilt u weten welke lak voor uw vloer het meest geschikt is? Neem contact op met onze specialisten.

Wat kost het opknappen van mijn vloer?

Een kant en klaar antwoord kunnen we u helaas niet geven. Het is afhankelijk van heel veel verschillende factoren. Het hangt af van de oppervlakte, het aantal vierkante meters, het soort vloer dat u heeft en natuurlijk of er extra werk bij komt kijken. Bijvoorbeeld de plinten en of groeven. Wilt u weten wat een vloerrenovatie in uw huis kost? Vraag een vrijblijvende offerte aan bij Floorplaza.

Meer inspiratie voor uw huis?

Houd onze blog in de gaten voor inspiratie, acties en nieuws van Floorplaza. Elke maand publiceren wij een nieuwe blog die u verder kan helpen om uw huis tot uw droomhuis te maken.