Renovlies behang is een populaire keuze als het gaat om het renoveren van muren. Het biedt een strakke en gladde afwerking, waardoor het een ideale optie is voor zowel particuliere als commerciële projecten. Echter, om ervoor te zorgen dat het behang goed hecht en optimaal resultaat oplevert, is het essentieel om de juiste ondergrond te hebben. Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals Floorplaza Renovlies behang, Floorplaza Glasvezel behang, en Floorplaza vliesbehang, maar welke ondergrond is het meest geschikt voor renovlies behang? In dit artikel zullen we deze vraag beantwoorden en u voorzien van een heldere gids om de juiste keuze te maken.

Welke ondergrond is geschikt voor renovlies behang?

Geschikte ondergronden voor renovlies behang

Beton

Beton is een uitstekende ondergrond voor renovlies behang. Door zijn stevigheid en stabiliteit biedt beton een duurzame basis voor het behang. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het oppervlak glad en vrij van gaten en scheuren is voordat u het behang aanbrengt. Met behulp van een geschikte primer kunt u het betonnen oppervlak voorbereiden op het behangen.

Metselwerk

Metselwerk, zoals bakstenen muren, kan ook goed dienen als ondergrond voor renovlies behang. Het oppervlak van het metselwerk moet glad en vrij van losse stenen en voegwerk zijn. Een primer kan helpen om het behang beter te laten hechten aan het metselwerk.

Gipsplaten

Gipsplaten zijn zeer geschikt als ondergrond voor renovlies behang. Ze bieden een glad en egaal oppervlak waar het behang goed op kan hechten. Het is belangrijk om de gipsplaten goed te inspecteren op eventuele beschadigingen of losse delen voordat u begint met behangen. Eventuele beschadigingen moeten worden gerepareerd voordat het behang wordt aangebracht.

Spachtelputz

Spachtelputz is een veelgebruikte sierpleister die ook geschikt is als ondergrond voor renovlies behang. De textuur van spachtelputz kan zorgen voor een mooi en uniek effect onder het behang. Zorg ervoor dat de spachtelputz goed is aangebracht en dat het oppervlak glad en egaal is voordat u het behang aanbrengt.

Spackspuitwerk

Spackspuitwerk, een afwerkingstechniek voor plafonds en wanden, kan dienen als geschikte ondergrond voor renovlies behang. Het is belangrijk dat het spackspuitwerk goed is aangebracht en dat het oppervlak glad en egaal is voordat u begint met behangen. Controleer het oppervlak op eventuele beschadigingen en repareer deze indien nodig voordat u het behang aanbrengt.

Gladde ondergrond

Een gladde ondergrond, zoals een gladgestreken muur, is een ideale basis voor renovlies behang. Het gladde oppervlak zorgt voor een strakke afwerking en zorgt ervoor dat het behang goed kan hechten. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de gladde ondergrond vrij is van gaten, scheuren of andere beschadigingen voordat u het behang aanbrengt.

Oneffen ondergrond

Hoewel een gladde ondergrond de voorkeur heeft, kan renovlies behang ook worden aangebracht op een licht oneffen oppervlak. Kleinere oneffenheden kunnen worden weggewerkt door het behang zelf. Voor grotere oneffenheden is het aan te raden om de ondergrond eerst te egaliseren voordat u begint met behangen.

Oude behanglagen

Renovlies behang kan ook over oude behanglagen worden aangebracht. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat de oude behanglagen stevig vastzitten en niet loskomen. Eventuele losse delen moeten worden verwijderd voordat u het nieuwe behang aanbrengt. Het is ook belangrijk om eventuele patronen of reliëf van de oude behanglagen glad te strijken voordat u het nieuwe behang aanbrengt.

Verwijderen van loszittende delen

Voordat u begint met behangen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de ondergrond stevig en vrij van loszittende delen is. Loszittende delen, zoals stucwerk of verf, kunnen het behang beschadigen of ervoor zorgen dat het niet goed hecht. Zorg ervoor dat alle loszittende delen grondig worden verwijderd voordat u het behang aanbrengt. Indien nodig kunnen beschadigde delen worden gerepareerd voordat het behang wordt aangebracht.

Behandelen van vochtige ondergrond

Vocht kan schadelijk zijn voor renovlies behang. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de ondergrond droog is voordat u begint met behangen. Als de ondergrond vochtig is, moet de oorzaak van het vochtprobleem worden achterhaald en verholpen worden voordat u het behang aanbrengt. Het is ook mogelijk om vochtwerende primers te gebruiken om de ondergrond te beschermen tegen vocht en schimmelvorming.

Ondergronden die niet geschikt zijn voor renovlies behang

Behang met waterafstotende laag

Renovlies behang is ontworpen om goed te hechten aan de ondergrond, maar het kan moeilijk zijn om het aan te brengen op behang met een waterafstotende laag. De waterafstotende laag voorkomt dat het behang goed kan hechten en kan leiden tot losraken en bladderen van het behang. Het is aan te raden om de waterafstotende laag volledig te verwijderen voordat u renovlies behang aanbrengt.

Keramische tegels

Keramische tegels vormen geen geschikte ondergrond voor renovlies behang. De gladde en ondoordringbare structuur van de tegels maakt het moeilijk voor het behang om goed te hechten. Het is aan te raden om de keramische tegels te verwijderen of eerst te bedekken met een geschikte primer voordat u renovlies behang aanbrengt.

Stucwerk met een open structuur

Stucwerk met een open structuur, zoals spachtelputz met grove korrels, is niet ideaal als ondergrond voor renovlies behang. Het behang kan niet goed hechten aan de grove textuur en kan losraken of bladderen. Het is aan te raden om de open structuur glad te strijken voordat u het behang aanbrengt.

Bakstenen muur

Hoewel metselwerk geschikt kan zijn als ondergrond voor renovlies behang, zijn bakstenen muren niet ideaal. De ruwe textuur en onregelmatige oppervlakken van bakstenen maken het moeilijk voor het behang om goed te hechten. Het is aan te raden om de bakstenen muur te egaliseren of eerst te bedekken met een geschikte primer voordat u het behang aanbrengt.

Behangpapier zonder vinylbescherming

Behangpapier zonder vinylbescherming biedt geen goede basis voor renovlies behang. Het behang kan niet goed hechten aan het papier en kan losraken of bladderen. Het is aan te raden om het behangpapier volledig te verwijderen voordat u renovlies behang aanbrengt.

Met deze informatie kunt u een weloverwogen beslissing maken over welke ondergrond geschikt is voor renovlies behang. Het is belangrijk om de ondergrond grondig te inspecteren en eventuele problemen op te lossen voordat u begint met het behangen. Door de juiste voorbereiding en zorgvuldige uitvoering kunt u optimaal genieten van de voordelen van renovlies behang.

Welke ondergrond is geschikt voor renovlies behang?