Leginstructies

Installatie advies Floorplaza

Voordat u de houten vloerdelen in huis haalt behoort de luchtvochtigheid in de ruimte waar u de vloerdelen gaat plaatsen tussen de 45% en 65% te zijn.
De luchtvochtigheid kunt u meten middels een hygrometer die bij ons verkrijgbaar is.

Hout is en blijft een natuurproduct dat door middel van een te hoge luchtvochtigheid kan gaan uitzetten en door een te lage luchtvochtigheid kan gaan krimpen.

Is de luchtvochtigheid te hoog, dan kunt u deze omlaag brengen door de ruimte te verwarmen en die vervolgens ± een half uur te ventileren, zodat de warme lucht het vocht naar buiten af kan voeren. Ook kunt u vochtvreters gebruiken.
Is de luchtvochtigheid te laag, dan kunt u deze omhoog brengen door bijvoorbeeld waterbakjes aan uw radiatoren te plaatsen of met behulp van een luchtbevochtiger.
Heeft u dit alles in orde, dan kunt u de vloerdelen in de ruimte plaatsen. De vloerdelen moeten nu in de ruimte acclimatiseren. Advies voor massief is 1-2 weken voor lamel 0,5-1,5 week. Nadat de planken zijn geacclimatiseerd kunt u de vloer installeren.

AdobeStock 307003994

Informatie over het materiaal

De vloerdelen hebben een mes en een voeg. Bij massieve planken is de onderzijde van de plank voorzien van krimpnaden, zodat de kans op scheuren door mogelijke werking van de plank wordt geminimaliseerd.

Indien u niet heeft gekozen voor een kopse mes en voeg bewerking, zijn de planken bij levering niet haaks aan de kopzijde. Deze dient u dan zelf haaks af te korten en bij installatie, koud tegen elkaar aan te leggen.
Wanneer u heeft gekozen om de vloerdelen niet te laten voorschuren, dient u de vloer zodra deze helemaal gelegd is, met een parketschuurmachine te schuren.
(kopse mes- en voegbewerking en voorschuren is alleen optioneel bij massieve planken, bij lamelplanken worden deze bewerkingen standaard uitgevoerd).

Gereedschap

Voor het leggen van een houten vloer heeft u een aantal gereedschappen nodig.
Als u de vloer vast gaat schieten; een tacker met een compressor. Als u huurt, leg dan uit wat u gaat doen zodat u de juiste tacker meekrijgt. In principe werkt u met 3,5 – 4cm koploze spijkers.
Het is handig te werken met een afkortzaag, of u zaagt planken af met een goede decoupeerzaag. Voor het schuren van de kopse kanten gebruikt u een bandschuurmachine en om de vloer licht na te polijsten gebruikt u een woodboy (dit is een roterende schuurmachine). U heeft verder nodig: potlood, afstandsblokjes, beitel, duimstok, winkelhaak, goede decoupeerzaag en eventueel rollers, kwast en spons om de vloer af te werken. Een doe-het-zelf set is bij ons verkrijgbaar.

Algemeen

Heeft u platte plinten, dan kunt u de vloerdelen 2cm rondom vrijhouden van de muur.
Bij staande plinten moet 1-1,5cm zijn.
Na de eerste twee rijen vloerdelen kunt u checken of deze recht liggen: span een touwtje boven de naad en u kunt zien of de vloer recht of krom ligt (is deze krom, gebruik dan een rechter deel. Een goed begin is het halve werk!).
Plaats afstandblokjes (1-1,5cm) tussen wand en vloerdelen zodat u zeker bent dat de vloer niet verschuift tijdens het aantikken. Houd de kopnaden(=korte zijde) van de vloerrijen zeker 20cm van elkaar af.
Wij adviseren het mes van de plank naar u toe te leggen. Bij de eerste plank dient u de onderzijde van de voeg van de plank weg te zagen. Tevens adviseren wij u de stukken van de vloer die tegen de wanden en de deursponningen liggen schuin naar onderen af te zagen. Bij uitzetten van de vloer tegen deze barrières kunt u zo eenvoudig met een beitel een stukje van die zijkant van de plank wegnemen zodat deze weer vrij komt te liggen.

Legmethodes

Informatie over het materiaal

De vloerdelen hebben een mes en een voeg. Bij massieve planken is de onderzijde van de plank voorzien van krimpnaden, zodat de kans op scheuren door mogelijke werking van de plank wordt geminimaliseerd.

Indien u niet heeft gekozen voor een kopse mes en voeg bewerking, zijn de planken bij levering niet haaks aan de kopzijde. Deze dient u dan zelf haaks af te korten en bij installatie, koud tegen elkaar aan te leggen.
Wanneer u heeft gekozen om de vloerdelen niet te laten voorschuren, dient u de vloer zodra deze helemaal gelegd is, met een parketschuurmachine te schuren.
(kopse mes- en voegbewerking en voorschuren is alleen optioneel bij massieve planken, bij lamelplanken worden deze bewerkingen standaard uitgevoerd).

Legmethodes

Nieuwe vloer geschoten aan de (oude)houten (onder)vloer

Nieuwe vloerdelen dwars over een houten draagvloer of over oude vloerdelen leggen is een eenvoudige oplossing. Nagel of schroef de liggende delen eerst goed vast. Rol vervolgens de isolatiefolie uit (met de zilveren kant naar beneden) en plak de naden af met tape. U kunt nu de vloerdelen in het mes vast schieten aan de ondervloer. De folie egaliseert de houten vloer en gaat geklos en gekraak tegen. Plinten en deuren moeten wellicht worden aangepast (zie ook “aanspannen van vloeren”).

Vastleggen op betonvloer d.m.v. het rachelsysteem

Op de betonvloer lijmt u houten rachels(=latten) vast met betonlijm. De rachels moeten haaks komen te liggen op de richting waarin u de planken wilt leggen.
Smeer eerst een rachel ruim in en lijm deze vast op de betonvloer. Leg vervolgens een rij softboardplaten met de lange zijde tegen de rachel aan en sluit daar de volgende rij ingesmeerde rachels weer op aan. Verzwaar de rachels eventueel, door er vloerdelen op te leggen, om tot een optimale hechting te komen. U maakt op deze wijze de ondervloer af.
Rol vervolgens de folie uit met de zilveren kant naar beneden. Leg deze over de latten en softboard heen en plak de naden vast met tape. U plaatst de planken haaks op de latten en schiet ze vast in het mes m.b.v. een tacker, voorzien van 4cm koploze spijkers (zie ook “aanspannen van vloeren”).

Zwevend installeren

Rol de folie uit over de ondervloer met de zilveren kant beneden en plak de naden af met tape. Leg vervolgens de planken met het mes naar u toe op de folie.
Wanneer u afstandsveren gebruikt plaatst u deze beginnend en eindigend in de hoeken en vervolgens om de meter, dit doet u pas als de hele vloer al in elkaar zit. Plaats eerst de veren daarna kunt u de afstandsblokjes verwijderen.
Wanneer u nadenlijm gebruikt kunt u om de 30cm een druppel lijm in de voeg doen en de vloerdelen in elkaar tikken. Het is beter om niet de hele voeg van lijm te voorzien.

Het aanspannen van vloeren

Bij een vloer die vernageld wordt kunt u de vloerdelen Iicht aanspannen; gebruik niet te veel kracht. Plaats een slagblokje in het mes van de plank die u wilt aanspannen, sla de beitel onder 45º in de ondervloer en duw de beitel nu van u af. Als de naad mooi dicht is schiet u naast de beitel het vloerdeel vast.
Wij raden u af zwevende vloerdelen aan te spannen.
Valt de naad niet goed, probeer dan een andere plank. Als het vloerdeel te krom uitvalt zaag deze dan op de plek van de kromming door, u zult zien dat het vloerdeel nu wel bruikbaar is.

Afwerking en onderhoud van uw vloer

Opvullen van de knoesten
Indien u een vloer heeft met knoesten, dient u deze op te vullen met vloeibaar hout.
Van alle knoesten die gevuld zijn dient u het overtollige vulsel weg te schuren.

Het naschuren van de vloer
Als u de vloer helemaal gelegd heeft en de knoesten allemaal gevuld en nageschuurd zijn, dient u de kopse kanten van de planken na te schuren met een bandschuurmachine gebruik hierop een korrel 80. Tevens is het aan te raden de vloer in zijn geheel nog ligt na te polijsten met een woodboy (dit is een roterende schuurmachine) gebruik hiervoor korrel 120.
Uw vloer is er nu klaar voor om afgewerkt te worden met een olie of een lak.

Het kleuren van uw vloer d.m.v. pigment en Urethaan olie VL-85
De kleur wordt bepaald door de hoeveelheid pigment die u door de olie mengt. U doet de helft van de olie in een bak, waar u steeds een beetje pigment doorheen mengt totdat de gewenste kleur ontstaat. Probeer eerst op een proefstukje voordat u het aanbrengt op uw vloer. Is het na de eerste keer oliën niet de juiste kleur kunt u dit de tweede keer herhalen. Houdt de pigment met olie in beweging zodat er geen kleur verschil kan ontstaan. Ook moet u er op letten dat u met de spons niet de bodem van de bak raakt, de pigment kan altijd iets gezakt zijn.
Het aanbrengen van dit geheel gaat met kwast en een spons. De plinten, de hoekjes en de randen langs de plinten doet u met een kwast. De rest van de vloer oliet u met een spons aan een lange stok. Let op dat u de vellingranden goed meeneemt. De droogtijd van olie is ongeveer 8-12 uur (zie verder bij “het oliën van uw vloer met Urethaanolie VL-85”).

Het oliën van uw vloer met Urethaan olie VL-85
De olie is het makkelijkste aan te brengen met een spons. Bijvoorbeeld een spons aan een stok. Doe eerst de randen en plinten met een kwast. Giet een beetje olie vanuit het blik op de vloer. Met de spons aan een stok gaat u per twee -drie rijen de vloer in de olie zetten. Strijk als u de olie verdeeld heeft 1 maal met de spons van voor naar achter zonder te stoppen, om aanzetsporen te voorkomen. De vloer moet 2x geolied worden met een droogtijd van ongeveer 12 uur. Na de tweede olie laag kan de vloer wat glimmende plekken hebben. Dit zal met een paar weken minder worden. Glimmende plekken komen doordat het hout op bepaalde plaatsen harder is dan op andere plaatsen, bijvoorbeeld bij een knoest.

Het oliën van uw vloer met Natuurolie VL-95 of VL-96
VL-95 betreft naturel olie. VL-96 betreft olie in een bepaalde kleur.
U kunt de olie aanbrengen met een blokwitter of spatel in banen (u bedekt dus niet de hele vloer).
Vervolgens verdeeld u de olie gelijkmatig met een woodboy met hieronder een rode pad.
Laat dit een ½ uur intrekken. Doe plastic schoentjes aan en werk met een woodboy met een witte pad de vloer af door de olie gelijkmatig uit te wrijven.
LEES VOOR GEBRUIK GOED DE INSTRUCTIES OP HET ETIKET VAN HET BLIK!!

Het kleuren van uw vloer d.m.v. beits en lak
De kleur wordt bepaald door de kleur beits die u heeft uitgekozen. U gaat eerst de beits aanbrengen en vervolgens de lak. De beits kunt u aanbrengen met een kwast, roller of een spons. Let u er goed op dat er geen aanzetsporen ontstaan. De plinten, hoekjes en randen langs de plinten zijn het makkelijkst te bewerken met een kwast. Laat de beits minimaal vier uur drogen voordat u de lak aanbrengt (“zie verder het lakken van uw vloer”).

Het lakken uw vloer
Het aanbrengen van de lak doet u met een kwast en een spons. Een lakset is bij ons verkrijgbaar. De plinten, de hoekjes en de randen langs de plinten doet u met een kwast. De rest van de vloer lakt u met een lakroller/mohairroller. Let op dat de vellingranden goed mee gelakt zijn.
De vloer moet 2 maal gelakt worden. Verdeel de lak dus in tweeën. De droogtijd van de waterlak is ongeveer 4 uur, de droogtijd van P.U. lak is ongeveer 10 uur. Bij de tweede laklaag hoeft u de plinten niet meer te doen. Let op; waterlak niet aanbrengen bij temperaturen hoger dan 25 Cº.
Siliconenwas aanbrengen

Siliconenwas is een onderhoudsmiddel voor vloeren die zijn behandeld met Urethaanolie VL-85.
Wanneer u uw vloer heeft behandeld met Natuurolie VL-95 of VL-96 heeft u deze was dus niet nodig.
De was zorgt ervoor dat de poriën van het hout goed dicht blijven, waardoor de vloer beter vuil en water afstotend blijft. De siliconenwas mag na ongeveer 10 tot 14 dagen heel dun worden aangebracht over de hele vloer. Dit kunt u doen met een katoenen doek of swiffer. U kunt eerst de vloer met een vochtige doek afnemen om vuil te verwijderen. Bij het te dik aanbrengen van de was kan de vloer vettig worden, let dus goed op, de was heel dun aanbrengen. De was droogt met ongeveer 20-45 minuten. Op de looppaden zal de was na verloop van tijd gaan slijten. Op deze gedeeltes dient u, wanneer de vloer schraal begint de worden, de was opnieuw aan te brengen.

Nog één goed advies: bij twijfel eerst bellen dan handelen en niet anders om,
Tel. 030-290 1595

Aan deze informatie kunt u geen rechten ontlenen.
Deze informatie is een service van Floorplaza

Wij hopen u hiermee te kunnen begeleiden naar een optimaal resultaat.